23április2018

JÁRÁSOK 2013 - Járások kialakítása, járási hivatalok

A kulturális bizottság támogatta az örökségvédelmi törvények módosítását

A kulturális bizottság támogatta az örökségvédelmi törvények módosítását. Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága az örökségvédelemmel kapcsolatos törvények módosítását,12 igen és 4 nem szavazattal hétfőn Budapesten.

Szaló Péter területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár elmondta, hogy a kulturális örökségvédelemmel kapcsolatos egyes törvények módosítását a régészeti és műemlékvédelmi feladatokkal összefüggő szervezeti átalakítások indokolják.

A legfontosabb változások között említette, hogy a régészeti emlékek közül csak a jelentősek esnek majd az örökségvédelmi törvény hatálya alá, olyan 1711 előtti értékek, amelyek a nemzeti vagy az egyetemes történelem szempontjából fontosak. Megemlítette, hogy a törvénymódosítást követően régészeti védettségre nem hatóság tesz javaslatot, valamint hogy a régészeti feltárásokra vonatkozó jogosultságokat kormányrendeletekben határozzák meg.

A helyettes államtitkár szerint az új rendszer a differenciáltságra épül. "Nem vitatjuk el, hogy a megyei intézmények látják el a feltárási feladatokat, viszont az ezt megalapozó régészeti dokumentációt célszerűbbnek tartjuk, hogy például a Magyar Nemzeti Múzeum készítse el, azaz ne a feltárásban érdekelt fél" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a módosítások a gyorsítást és az egyszerűsítést szolgálják.

"Megszüntetjük az elővédelmet, illetve az építésügyi engedélyezési eljárás során a szakhatósági részvételt" - sorolta Szaló Péter a változásokat. Ez utóbbira szerinte azért van szükség, mert az örökségvédelem integrálódik az építésügyi szervezetrendszerbe, a megyei és a járási kormányhivatalokba. A változások között azt is említette, hogy a régészeti nyilvántartásba vétel ellen nem lehet majd fellebbezni. "Úgy gondoljuk, hogy ezek jelentős hatással lesznek a beruházások megvalósítására, ilyen értelemben a társadalmi hatása is kedvező" - érvelt, hozzátéve, hogy a módosítások összhangban állnak Magyarország nemzetközi szerződéseivel is.

Az ellenzéki képviselők élesen bírálták a törvénymódosításokat. Pörzse Sándor (Jobbik) közölte, hogy pártja több módosító indítványt fog benyújtani.

Hiller István (MSZP) szerint az új szervezeti struktúra alkalmatlan a kulturális örökségvédelem szempontjainak érvényesítésére.

Karácsony Gergely (LMP) szerint a kormány nem az örökségvédelmi, hanem a beruházói szempontokat helyezi előtérbe. Szerinte a törvénymódosítások ellentétesek az alaptörvénnyel, és reményét fejezte ki, hogy lesz olyan szakmai szervezet, amely az alkotmánybírósághoz fordul.

Válaszában Szaló Péter felidézte, hogy a korábbi rendszer "merevsége" is jelentős károkat okozott, valamint úgy vélte, hogy integrált örökségvédelemre van szükség, nem pedig a szakterület "szeparatizmusára". (MTI)Newer news items:
Older news items:

Ha értesülni szeretne minden hírről, mely az új magyar járási rendszerrel kapcsolatos, kövessen minket a Facebook-on is!