22február2018

JÁRÁSOK 2013 - Járások kialakítása, járási hivatalok

Elfogadta a kormány a településfejlesztésről szóló előterjesztést

Elfogadta a kormány a településfejlesztésről szóló előterjesztést. A Kormány elfogadta a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló előterjesztést. Az új kormányrendelet meghatározza a településfejlesztési koncepció és az integrált településfejlesztési stratégia tartalmi követelményeit, valamint a jóváhagyás rendszerét. Ezek a tervek nem kötelező jellegűek, hanem a települések problémáinak megoldásához kínálnak rendkívül hatékony eszközöket.

A rendelet átalakítja a településrendezési tervek rendszerét, megjelenik benne a szerkezeti terv és a helyi építési szabályzat is.

A főváros szerkezeti tervet dolgoz ki és hagy jóvá, illetve meghatározza a fővárosi építési szabályokat. Ennek keretében meghatározza a beépítés magasságát, intenzitását és a főváros működése szempontjából fontos infrastruktúra létesítésének szabályait. A rendelet kiküszöböli a fővárosi és a kerületi hatáskörök bontatlan szabályozásából eredő blokkoló mechanizmusokat.

A rendelet lehetőséget ad a településrendezési tervek gyorsított módosítására is. Kis mértékben a teljes körű jóváhagyási folyamatot is rövidíti, ugyanakkor jelentős mértékben biztosít lehetőséget módosítás esetén.

A kormányrendelet egy partnerségi egyeztetés keretében meghatározza azokat a garanciális elemeket, amelyek a közösség, a tulajdonos, illetve a szomszédok jogainak érvényesülését segítik elő. (magyarorszag.hu/jarasok.com)Newer news items:
Older news items:

Ha értesülni szeretne minden hírről, mely az új magyar járási rendszerrel kapcsolatos, kövessen minket a Facebook-on is!