23február2018

JÁRÁSOK 2013 - Járások kialakítása, járási hivatalok

Közigazgatási alapvizsga 2011. szeptember 1-től: a köztisztviselőknek alapvizsgát kell tenniük

Közigazgatási alapvizsga 2011. szeptember 1-től: a köztisztviselőknek alapvizsgát kell tenniük. A köztisztviselőknek alapvizsgát kell tenniük. Az Országgyűlés 2011. március 16-án elfogadta a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítását, melynek részeként rögzítették, hogy a köztisztviselői pályán maradás feltétele lesz 2011. szeptember 1-jétől a közigazgatási alapvizsga, mely része a kormány azon célja elérésének, hogy minőségi közigazgatást hozzon létre.

A törvény módosításával a köztisztviselői vagy kormánytisztviselői kinevezést követően a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezőknek egy, a középiskolai végzettséggel rendelkezőknek pedig két évük van arra, hogy letegyék a közigazgatási alapvizsgát.Amennyiben valaki ezt a vizsgát nem teszi le, vagy többszöri próbálkozás után sem tudja teljesíteni, a jogviszony megszűnik.

A kötelező vizsga célja, hogy a közigazgatás minősége javuljon, és hogy az eltérő szakirányú képzettséggel rendelkező köztisztviselők ugyanúgy jártasak legyenek a feladatuk ellátásához szükséges, alapvető igazgatási és jogi ismeretekben. Annak is vizsgát kell tennie, aki a versenyvizsga megszűnését követően kapott kinevezést, ugyanakkor a kormány határozatban megállapíthatja a vizsga alól mentességet élvezők körét.

A változásokkal az alapvizsga megléte már a közigazgatási szakvizsga megszerzésének előfeltétele.

Kapcsolódó tartalmak:

Közigazgatási alapvizsga követelmények 2011-2012-2013

Közigazgatási alapvizsga tankönyv (pdf) 2011-2012 letöltése

Közigazgatási alapvizsga jelentkezési lap letöltése

Ügykezelői alapvizsga

Gyakran ismételt kérdések a közigazgatási alapvizsgával kapcsolatbanNewer news items:
Older news items:

Ha értesülni szeretne minden hírről, mely az új magyar járási rendszerrel kapcsolatos, kövessen minket a Facebook-on is!