22február2018

JÁRÁSOK 2013 - Járások kialakítása, járási hivatalok

Személyszállítási törvény 2012: elfogadták az új személyszállítási törvényt

Személyszállítási törvény 2012: elfogadták az új személyszállítási törvényt. A Parlament április 23-i ülésén 233 igen, 83 nem szavazattal, és két tartózkodás mellett fogadta el a benyújtott személyszállítási törvényt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint szolgáltatásközpontú, átlátható támogatási módokon keresztül ellentételezett, a társadalom és a költségvetés teherbíró képességét figyelembe vevő törvény született.

A törvény vonatkozik a Magyarországon végzett belföldi és nemzetközi közúti és vasúti szolgáltatásokra, a saját számlás személyszállításra, a vízi személyszállítási közszolgáltatásra és az iskolabusszal, közösségi busszal végzett személyszállításra. A törvény meghatározza a közlekedésszervező személyét, ami a területet felügyelő miniszter, az önkormányzatok nevében a polgármester illetve rendeletben megjelölt közlekedésszervező lehet. A közlekedésszervezők egységes kezelése a teljes személyszállítás ésszerűsítését, gazdaságossá tételét jelenti.

A törvény rögzíti a menetrendek egységes eljárás mentén történő előkészítését, a szolgáltatókat a hatékony együttműködésre kényszeríti. Az törvényben meghatározott árképzés jelentősen növeli a közösségi közlekedés versenyképességét.

Rendelkezik ezen kívül a jogszabály a munkavállalókat megillető költségtérítésről, a jogosultak körét, a költségtérítés számítását a kormány külön rendeletben hozza majd meg.

Szintén szabályozza a személyszállítási törvény a sztrájk esetén nyújtandó elégséges szolgáltatást, ami helyi és elővárosi viszonylatban 66, országos és regionális közlekedésben 50 százalék.

A törvény 2012. július 1-jén lép hatályba. (MTI)Newer news items:
Older news items:

Ha értesülni szeretne minden hírről, mely az új magyar járási rendszerrel kapcsolatos, kövessen minket a Facebook-on is!