22február2018

JÁRÁSOK 2013 - Járások kialakítása, járási hivatalok

Új NAT 2013. szeptember 1-től: az új Nemzeti alaptanterv célegyenesbe ért

Új NAT 2013. szeptember 1-től: az új Nemzeti alaptanterv célegyenesbe ért. A Nemzeti alaptanterv (NAT) a nemzeti köznevelési törvény után a második legfontosabb dokumentum, amely a vállalt határidőn belül készült el – hangsúlyozta Hoffmann Rózsa keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Mint az államtitkár elmondta: az elkészült alaptanterv a köznevelési rendszer alapvető átalakítását jelenti. Ezzel a dokumentummal ugyanis visszatérnek ahhoz a szabályozáshoz, mely korábban az oktatási munka fontos iránymutatója volt, és melyet 2003-ban megszüntetett az akkori kormány. Emellett természetesen – tette hozzá – megőrzik mindazt, ami jó és értékes volt a korábbi alaptantervben.

A NAT azokat a közműveltségi követelményeket jeleníti meg, melyeket mindenkinek meg kell tanulnia, hiszen a közös kultúra és a közös nyelv az, mely az összetartozást szimbolizálja – húzta alá az államtitkár.

Hoffmann Rózsa arról is beszélt, hogy a társadalom által megfogalmazott követelményeket is beépítették az alaptantervbe, így jelenik meg például a pénzügyi ismeretek oktatása.

Nagy ütemben készül a kerettantervek gyűjteménye is – a dokumentumok szerepét a köznevelési törvény jelöli ki - melyek már óraszámokba lebontva tartalmazzák a konkrét tananyagot.

Az államtitkár beszélt a következő lépésről is, mely a tantervhez illeszkedő új tankönyvek megalkotása lesz. Hozzátette, hogy ezzel együtt 2013. szeptember elsejével indulhat el teljes valójában az új köznevelési rendszer.

Arra is kitért, hogy a NAT megalkotását viták sorozata kísérte, azonban társadalmi és szakmai egyeztetések eredményeként minden vitatott kérdésre sikerült megoldást találni. Ezt fémjelzi a védnöki testület állásfoglalása is – szögezte le.
fotó: Horváth Ernő

A sajtótájékoztató végén az államtitkár jelezte, hogy egy ezer fő részvételével elkészített közvélemény-kutatás eredményét pénteken fogják a sajtó rendelkezésére bocsátani, melyből világosan kiderül majd, hogy a NAT társadalmi támogatottsága kiemelkedően nagy. (kormany.hu)Newer news items:
Older news items:

Ha értesülni szeretne minden hírről, mely az új magyar járási rendszerrel kapcsolatos, kövessen minket a Facebook-on is!