19február2018

JÁRÁSOK 2013 - Járások kialakítása, járási hivatalok

2013-ban vezetik be a járási rendszert Magyarországon, a kistérségek megszűnnek

2013-ban vezetik be a járási rendszert Magyarországon, a kistérségek pedig megszűnnek. A közigazgatás átalakítása részeként 2013-ban lép életbe a kistérségeket felváltó járási rendszer, amely jobban igazodik az ország földrajzi, kulturális és egyéb adottságaihoz - erről Rétvári Bence parlamenti államtitkár beszélt Gödöllőn, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) által rendezett kétnapos tanácskozás nyitónapján.

Az államtitkár elmondta, hogy az átalakulást alapos előkészítés, az érintettek véleményének kikérése előzi meg. Így várják a MÖSZ és más hasonló önkormányzati tömörülések szempontjait is, amelyeket beépítenek majd a végleges koncepcióba.

Az egyik sarkalatos szempont, hogy a jövő évben életbe lépő vármegyerendszer, illetve a majdani járási rendszer a jó állam szellemében egyenlő esélyt teremtsen az ország eltérő adottságú tájain születendő gyerekek számára az érvényesülésre, tompítsa az életút indulásánál a hátrányos helyzetből adódó különbségeket. E célt szolgálja az is, hogy 2013-ban a most meglévő kormányablak-hálózat kibővüljön, s valamennyi járási székhelyen működjön ilyen intézmény, ahová a környéken lakók például anyasági támogatás, a családi pótlék igénylése, telepengedélyezés és más hasonló ügyekben fordulhatnak majd.

A vármegye, illetve a leendő járási rendszer mellett továbbra is működnek majd a megyei és helyi önkormányzatok, lényegében a 3200 önkormányzat munkájára továbbra is számítanak.


Ha értesülni szeretne minden hírről, mely az új magyar járási rendszerrel kapcsolatos, kövessen minket a Facebook-on is!