23április2018

JÁRÁSOK 2013 - Járások kialakítása, járási hivatalok

2014 tavaszán kijelenthető lesz: a magyar állam teljesen megújult

2014 tavaszán kijelenthető lesz: a magyar államigazgatás teljesen megújult. Az államigazgatási reform a finiséhez érkezett Navracsics Tibor megállapítása szerint, aki úgy látja, 2014 tavaszán kijelenthető lesz: a magyar állam teljesen megújult.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, a járási hivatalok január 1-jei létrejötte az államigazgatási reform egyik alapvető pillére, "ezzel ér le az állam lába" a helyi szintre.

Az 1983-ban megszűnt, most pedig újjáalakult járások az állam végpontjainak rendszerét jelentik - magyarázta, hozzátéve, hogy a kormányzati politika végrehajtása döntő részben az államigazgatás dolga lesz, így az önkormányzatok hatékonyabban tudják ellátni feladatukat, azzal foglalkozhatnak ugyanis, ami eredetileg a hivatásuk, vagyis a helyi közösségek szolgálata. Szavai szerint a helyhatóságok megszabadulnak a "muszájfeladatoktól".

"A finisben vagyunk, de ahogyan ez a futóversenyeken is szokott lenni, hiába jó az első kétharmada a távnak, ha a finisben valaki ront, akkor az egész produkció rossz lehet" - fogalmazott Navracsics Tibor az államigazgatás átalakításáról szólva, amelynek - mondta - legfőbb kritikusa a polgár.

Az átszervezés jelenlegi szakaszában is nagyon jól kell teljesíteni, hogy a kedvező előjelek után végül sikeres legyen az egész folyamat: a minisztériumi szerkezet átalakítása megtörte az ágazati lobbik tevékenységét, a megyei kormányhivatalok megalakulása létrehozta az integrált, lényegesen olcsóbb megyei államigazgatási szintet, a járási rendszer, a kormányablakok kiépítése pedig annak reményét adja, hogy sikerül egy hatékonyabb, versenyképesebb állami szervezetrendszert kiépíteni - fejtette ki a szakminiszter.

Navracsics Tibor összegzése szerint mindezek után, 2014 tavaszán kijelenthető lesz: a magyar állam megújult, a versenyképességet támogató, nem pedig azt akadályozó tényezővé vált.

Navracsics: közmegegyezéssel alakult ki a járási rendszer

A járások határainak kijelölésével egy érdemben senki által nem vitatott, közmegegyezésnek örvendő rendszert sikerült kialakítani Magyarországon - jelentette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Gyomaendrődön, a járási hivatal pénteki ünnepélyes átadásán.

A politikus hangsúlyozta: a járások hagyományos egységei a magyar közigazgatásnak, mai formájukban pedig ötvözniük kell a korszerűséget a tradíciókkal. Céljuk, hogy az eddiginél polgárbarátabb és mindenki számára hozzáférhetőbb ügyintézés lehetőségét teremtsék meg.

A korábban község-, majd városházaként működő, évszázados gyomaendrődi hivatalépület magában hordozza e kettős szellemiséget - tette hozzá.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte, hogy a Békés megyei város járási székhely rangra emelése történelmi igazságtalanságot is orvosol.

Úgy fogalmazott: "példás, bár nem példátlan az államigazgatás és Gyomaendrőd önkormányzatának együttműködése, ahol mindkét fél felismerte, hogy a részérdekeknél fontosabb a nemzet érdeke."

Várfi András (Fidesz-KDNP) polgármester köszöntőjében azt mondta, hogy e partnerség részeként adta át a település helyhatósága az eddig Városházaként használt ingatlant, melyben a járási hivatal mellett a tankerületi igazgatóság és a munkaügyi központ is helyet kapott.

Hozzátette, hogy a járási hivatal kialakításával párhuzamosan a polgármesteri hivatal is új otthonra talált, a helyi könyvtárral együtt egy korábban megürült iskolaépületben folytatja munkáját. (MTI)Newer news items:
Older news items:

Ha értesülni szeretne minden hírről, mely az új magyar járási rendszerrel kapcsolatos, kövessen minket a Facebook-on is!