23április2018

JÁRÁSOK 2013 - Járások kialakítása, járási hivatalok

84 megállapodás az önkormányzatokkal a járási hivatalok kialakításáról Veszprém megyében

84 megállapodás az önkormányzatokkal a járási hivatalok kialakításáról Veszprém megyében. 2011.nyarán kutatóintézeti tanulmány készült a járások kialakításáról, majd a kormányhatározatot követően pedig elindulhatott a járási koncepció és a járási térképek egyeztetése. A beérkezett javaslatok figyelembevételével Veszprém megyében 10 járás került kialakításra- emlékeztetett a Megyeházán tartott sajtótájékoztatón a megyei kormánymegbízott.

Dr. Kovács Zoltán elmondta: a kormányhivatal és az önkormányzatok megállapodásban rögzítették a járási hivatalhoz kerülő köztisztviselők létszámát és az ingyenesen használatba vett ingatlan és ingó eszközöket; az önkormányzati képviselőtestület jóváhagyását követően. Az átadás-átvétel törvényi határideje 2012. október 31. volt.

Ezt megelőzően a kormányhivatal által kijelölt járási biztosok felkerestek valamennyi önkormányzatot, annak érdekében, hogy minél előbb megkötésre kerülhessenek a megállapodások.

Az önkormányzatokkal kötött megállapodások október 19-től kezdődően kerültek aláírásra a képviselő-testületek döntéseit követően. Veszprém megyében 84 megállapodás született, ebből 72 (86%) egyhangú képviselő-testületi döntéssel, 12 (14%) pedig minősített többségi döntéssel- hangsúlyozta Dr. Kovács Zoltán.

A sajtótájékoztatón szó volt a járási hivatal felépítéséről valamint elhangzott az is, a megye 44 településén ügysegédek segítik majd az állampolgárok ügyeinek intézését.

A kormánymegbízott kiemelte: a járási hivatalokon belül szakigazgatási szervként fog működni a járási gyámhivatal, a járási építésügyi hivatal, a járási állategészségügyi és élelmiszer ellenőrző hivatal, a járási földhivatal, a járási munkaügyi kirendeltség valamint a járási népegészségügyi intézet.

A sajtótájékoztatón részt vett Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere is, aki szerint az önkormányzati rendszer, a polgármesterek üdvözölték a járások kialakítását, hiszen a járások felállításával egy olyan rendszer kezd el működni, amelyben az állam az állam által ellátott feladatokat saját maga fogja finanszírozni, az önkormányzatok által ellátott feladatokat pedig az önkormányzatoknak kell állniuk. A most felálló új rendszer fizikailag is el fogja választani a járási- államigazgatási és az önkormányzati feladatokat. Porga Gyula arról számolt be, hogy a veszprémi járási hivatal egy 82 főből álló egység lesz; a munkatársak nagy részét a polgármesteri hivatal jelenlegi dolgozói adják majd, akiknek feladatköre és a feladat ellátásuk helye sem változik.

A polgármester elmondta még, hogy tárgyalásokat folynak arról, hogy a polgármesteri hivatalban jelenleg ügyfélszolgálatként működő helyiség a későbbiekben kormányablak legyen. Kormányablak a járási székhelyeken- Veszprémben 3 helyen is- továbbá Balatonfűzfőn, Berhidán és Herenden kezdi meg működését a jövő év folyamán- hangzott el a sajtótájékoztatón. (Veszprém Megyei Kormányhivatal)Newer news items:
Older news items:

Ha értesülni szeretne minden hírről, mely az új magyar járási rendszerrel kapcsolatos, kövessen minket a Facebook-on is!