23április2018

JÁRÁSOK 2013 - Járások kialakítása, járási hivatalok

A járási hivatalokhoz kerülő köztisztviselők megőrzik illetményük összegét

A járási hivatalokhoz kerülő köztisztviselők megőrzik illetményük összegét. A járási hivatalokhoz januártól átkerülő mintegy tízezer köztisztviselő illetményének megőrzését is szolgálja a kormányhivatalokról, valamint a közigazgatási hatósági eljárásokról szóló jogszabályok módosítása - mondta Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az Országgyűlés szerdai ülésén.

Szabó Erika expozéjában közölte: januártól a fővárosban huszonhárom kerületi, míg vidéken 175 járási hivatal szolgálja az állampolgárok egyszerűbb ügyintézését. Az előterjesztés egyik legfőbb célja, hogy a járásokhoz átkerülő mintegy tízezer köztisztviselő illetménye ne csökkenjen, és az életpályamodell bevezetéséig megmaradjon - mondta az államtitkár.

Beszámolt arról is, hogy a kormányhivatalok vezetői 2760 megállapodást kötöttek a településekkel a vagyonelemek, valamint az alkalmazottak átvételével, Dömösön az aláíró hiánya miatt, Szegeden és Ercsiben azonban a megegyezés hiánya miatt döntött határozatban az átadásról az illetékes kormányhivatal vezetője.

A törvényjavaslat rendezi a járási hivatalvezetők jogállását, akik nem vállalhatnak tisztséget az Országgyűlésben, és országgyűlési bizottságnak sem lehetnek tagjai. A járási hivatalvezető és helyettese illetményét a közigazgatásért felelős miniszter állapítja meg.

Az államtitkár célként fogalmazta meg, hogy 2013-ra háromszáz településen nyíljon kormányablak, amelyekben több mint kétezer ügyet intézhessenek az ügyfelek.

Közölte azt is: a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentését szolgálja a hatósági eljárási törvény módosítása. Az eljárási határidők is rövidülnek - közölte -, szigorodik a szakhatóságok határidő-hosszabbítási lehetősége.

A beruházásokhoz kapcsolódó engedélyek védelme érdekében a javaslat tovább racionalizálja, hogy ki kerülhet be az ellenérdekű felek körébe, a fellebbezőnek pedig indoklási kötelezettsége lesz. Mindez az államtitkár szerint lehetővé teszi az ügyek indokolatlan elhúzódását.

Az államtitkár az előterjesztés koncepcionális elemének nevezte, hogy pontosítja az eljárások gyermekbarát szabályait. (MTI)


Járási hivatalok vezetőinek hivatalos listája
Newer news items:
Older news items:

Ha értesülni szeretne minden hírről, mely az új magyar járási rendszerrel kapcsolatos, kövessen minket a Facebook-on is!