23február2018

JÁRÁSOK 2013 - Járások kialakítása, járási hivatalok

A járásokon belül körjegyzőségeket hoznak létre

A járásokon belül körjegyzőségeket hoznak létre. A jövőben közös önkormányzati hivatalokat kell létre hozni a járásokon belül, ezeknek közösen kell kiszolgálniuk a testület munkáját. Ez nem azt jelenti, hogy apparátus nélkül maradnak a települések, hanem körjegyzőségek szolgálják majd ki a helyhatóságokat.

A polgármesterek jogállását a jövőben erősíteni fogják. A jegyző, hivatalvezető a munkáltatói jogokat illetően a polgármester alá tartozik majd s nem a testület alá. Ha egy testület kétszer nem ül össze, a polgármester határozatot hozhat önállóan is - de rendeletet nyilván nem alkothat.

A megyei önkormányzatok és megyei jogú városok helyzete is változik. Jóváhagyta a belügyi tárca azt, hogy a megyei önkormányzatok a jövőben területfejlesztési feladatokat látnak majd el. Összetételük viszont változni fog: a megye területén lévő járások székhelypolgármestei delegáltak lesznek, a fennmaradó helyeket pártlisták alapján töltik fel. Ez azt is jelenti, hogy a megyei jogú városok ilyen jellegű státusza megszűnik, azok a megyék részévé válnak - szavazati jogot kapva. Folytatás itt!Newer news items:
Older news items:

Ha értesülni szeretne minden hírről, mely az új magyar járási rendszerrel kapcsolatos, kövessen minket a Facebook-on is!