18március2018

JÁRÁSOK 2013 - Járások kialakítása, járási hivatalok

A kormányhivatalokhoz kerülnek egyes szabálysértési ügyek

A kormányhivatalokhoz kerülnek egyes szabálysértési ügyek. Ezentúl a kormányhivatalok járnak el olyan szabálysértési ügyekben, amiket korábban az önkormányzat intézett. Április 15-én változott a törvény, így például a koldulással kapcsolatos vagy a köztisztasági kérdésekben a megyei kormányhivatal lett az illetékes. Marad feladata azonban az önkormányzatnak is, mert az április közepe előtt indult ügyeket nekik kell befejezni.

Hamis márkajelzésű ruhákat találtak a pénzügyőrök kedd este egy kamionban Ártándnál. A csempészárut lefoglalták, a sofőr ellen eljárást indítottak. Ezek az ügyek továbbra is a NAV-nál maradnak, mintahogy például a közúti szabálysértésekben is a rendőrség jár el. Az eddig a települési jegyzőkhöz tartozó ügyek viszont április 15-től átkerültek a kormányhivatalokhoz.

- Ezentúl törvény minősíthet egy cselekményt szabálysértéssé, így a kormányhivatal hatáskörébe szabálysértési tényállás elbírálása tartozik, mint például közoktatási szabálysértés, köztisztasági szabálysértés, veszélyeztetés kutyával vagy koldulás – magyarázza Virágos Ildikó, a Hajdú-Bihar megyei Kormányhivatal hatósági főosztályvezetője.

Az új törvény nemcsak a hatáskör áthelyezésében hozott változást. A kormányhivatal hozhat például határozatot meghallgatás nélkül, 150 ezer forint lett a bírság maximum összege és közérdekű munkával is leróhatja a szabálysértő a büntetését. Gulyás Tünde, az önkormányzat igazgatási osztályvezetője azt mondja: marad feladatuk ezek után is. Az április 15. előtt indult ügyeket nekik kell befejezni.

- Ez önkormányzatunk esetében több mint 600 ügy, illetve a végrehajtás alatt lévő ügyek befejezése, ami további több mint 600 ügy – mondta el Gulyás Tünde igazgatási osztályvezető.

A szabálysértési eljárások nem maradnak a kormányhivataloknál. Januártól a járások veszik át ezeket az ügyeket. (dehir.hu)Newer news items:
Older news items:

Ha értesülni szeretne minden hírről, mely az új magyar járási rendszerrel kapcsolatos, kövessen minket a Facebook-on is!