23április2018

JÁRÁSOK 2013 - Járások kialakítása, járási hivatalok

Borsod megyében is befejeződött a járási megállapodások aláírása

Borsod megyében is befejeződött a járási megállapodások aláírása. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal a törvényben meghatározott határidőn belül, 2012. október 31-ig megkötötte a járási hivatalok felállítására vonatkozó megállapodásokat. A tapasztalatokat Demeter Ervin kormánymegbízott sajtótájékoztatón összegezte.

A járások kialakításáról tavaly szeptemberben döntött a kormány. A cél olyan modern hivatalok kialakítása volt, melyek hozzájárulnak az ügyfélközpontú területi közigazgatás létrejöttéhez. A járások kialakításánál figyelembe vették a 30 km-en belüli elérhetőséget, a területi határokat, a települések érdekeit.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tizenhat járási székhely működik majd: Cigándon, Edelényben, Encsen, Göncön, Kazincbarcikán, Mezőcsáton, Mezőkövesden, Miskolcon, Ózdon, Putnokon, Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen, Szerencsen, Szikszón, Tiszaújvárosban és Tokajban.

A sajtótájékoztatón egyebek mellett elhangzott: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a jogszabályban előírt határidőn belül, 2012.október 31-ig befejeződtek, a járási hivatalok kialakításával összefüggő munkálatok, a kormányhivatal aláírta a megállapodásokat az önkormányzatokkal. Demeter Ervin elmondta, a megyei járási hivatalokban összesen 1492-en dolgoznak majd. Ezek közül 769-en az önkormányzatoktól kerülnek át, feladatkörükkel együtt. A miskolci járás lesz a legnagyobb, 39 településen összesen 255 142 lakossal.

A járási hivatalok megyénkben is az államigazgatási ügyek intézését végzik majd. Több szakigazgatási szervnek – Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság, Földhivatal, Munkaügyi Központ, Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv – eddig is működtek területi irodái, ezek illetékességi területe ezentúl illeszkedik majd a járási határokhoz. A járási hivatalokhoz kerülnek az okmányirodák, egyes szociális és gyermekvédelmi valamint szabálysértési ügyek, s feladatkörükhöz tartozik majd a helyi védelmi bizottságok vezetése is. Novembertől munkába állnak a járási biztosok. Az év végéig ők segítenek felállítani a hivatalokat, és felügyelik, hogy az új közigazgatási rendszerben minden megfelelően működjön.

A sajtótájékoztatón jelen volt Oláh Krisztián Cigánd polgármestere is, aki köszönetet mondott Demeter Ervinnek, illetve a kormánynak és a terület országgyűlési képviselőjének, amiért a korábbi tervekkel ellentétben, végül olyan döntés született, mely lehetővé tette a cigándi járási hivatal létrehozását. Mint mondta, ezzel a lépéssel a Bodrogközben 17 ezer ember álma valósul meg ezzel. (Póczos Nikolett, sajtóreferens/kormanyhivatal.hu)Newer news items:
Older news items:

Ha értesülni szeretne minden hírről, mely az új magyar járási rendszerrel kapcsolatos, kövessen minket a Facebook-on is!