22február2018

JÁRÁSOK 2013 - Járások kialakítása, járási hivatalok

Fejér megyében kilenc járási hivatalban 417 kormánytisztviselő dolgozik majd 2013. január 1-jétől

Fejér megyében kilenc járási hivatalban 417 kormánytisztviselő dolgozik majd 2013. január 1-jétől. A képviselő-testületek felhatalmazását követően a polgármesterek országszerte aláírták azokat a megállapodásokat, amelyek rendezik: hány köztisztviselő kerül át az önkormányzatoktól a járásokhoz, s milyen infrastruktúrát adnak át az államnak ingyenes használatba, ahol a hivatalok 2013. január 1-jén megkezdik a működésüket.

Fejér megyében a járások létrehozásához október 31-éig a 108 településből 96-tal kellett volna megállapodnia a kormányhivatalnak. Dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott sajtótájékoztatón jelentette be: 95 önkormányzattal sikerült egyezségre jutni, nekik megköszönte az együttműködést. Egyedül Ercsi szocialista polgármestere nem írta alá a megállapodást. Ott kormányhivatali határozat útján teremtik meg a járási működés feltételeit.

A 108 Fejér megyei önkormányzat közül 96 volt érintett a köztisztviselők, továbbá az ingó- és ingatlan vagyon átadás-átvételi folyamatában. Dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott a Megyeházán, a kormányhivatalban október 31-én, délután tartott sajtótájékoztatón mondott köszönetet annak a 95 önkormányzatnak, amelynek képviselői, vezetői – településük, lakosságuk érdekeire figyelve, gondos előkészítő munkát, alapos egyeztetést követően –, aláírták a megállapodást. Külön elismeréssel szólt arról: a legnagyobb önkormányzat, Székesfehérvár város polgármesterével, dr. Cser-Palkovics Andrással és dr. Bóka Viktor jegyzővel nagyon konstruktív tárgyalásokat folytattak.

Az ercsi testület október 30-án, este nem szavazta meg a megállapodást. Mivel az október 31-ei határidő jogvesztő, ott – a jogszabályi előírások szerint -, határozattal teremti meg a megyei kormányhivatal a járási működés feltételeit, s az okmányiroda átvételéről is e módon születik döntés. A megállapodás tervezete szerint a helyi önkormányzat átadhatott volna 14 munkavállalót is. Mint elhangzott, Ercsi kifogása az volt, hogy máshol – nem a polgármesteri hivatal épületében – képzelték el az okmányiroda helyszínét. Ha aláírták volna a megállapodást, két hónap állt volna rendelkezésükre az egyeztetésre, a módosításra, szögezte le a kormánymegbízott…

Fejér megyében, a kilenc járási hivatalban 417 kormánytisztviselő dolgozik majd 2013. január 1-jétől. Dr. Dorkota Lajos kiemelte: a kormányzati szándéknak megfelelően senkinek sem csökkenhet a bére, vagyis mindenkit a jelenlegi bérével vesznek át. A kilenc járási székhelyen kívül több település – például Rácalmás, Nagyvenyim, összesen kilenc település –, vállalta kirendeltségek működtetését. Mindezek alapján megállapítható: közelebb kerülhet az állampolgárokhoz az ügyintézés. Különösen igaz lesz ez 2013 végéig, amikor a járási székhelyeken és további négy helyen is létrehozzák a kormányablakokat. (Forrás: Fejér Megyei Kormányhivatal)Newer news items:
Older news items:

Ha értesülni szeretne minden hírről, mely az új magyar járási rendszerrel kapcsolatos, kövessen minket a Facebook-on is!