22február2018

JÁRÁSOK 2013 - Járások kialakítása, járási hivatalok

Járási hivatalok 2013: egységes építésügyi hatóság jön létre januártól

Járási hivatalok 2013: egységes építésügyi hatóság jön létre januártól. Az építésügyi hatóság tölti be az örökségvédelmi hatóság szerepét is jövő év elejétől, az erről szóló kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

A tervezethez fűzött indoklás szerint a kormány a megyei kormányhivatalok és a járási hivatalok szakigazgatási szerveiként működő építésügyi és örökségvédelmi hivatalokhoz telepíti a régészeti örökség védelmével, valamint a műemléki érték védelmével kapcsolatos hatósági hatáskört.

Első fokon a járási, míg másodfokon a megyei kormányhivatal dönt. Ez alól egy kivétel lesz: a régészeti örökség védelmével kapcsolatos feladatoknál másodfokú örökségvédelmi hatóságként - országos illetékességgel - Budapest Főváros Kormányhivatala jár el.

Az integrált építésügyi és örökségvédelmi hatósági szervezetrendszer feleslegessé teszi az építésügyi eljárásokban az örökségvédelmi szakhatósági közreműködést, ezzel csökken az eljárások tényleges időigénye, illetve mérséklődnek a lakosság és vállalkozások adminisztratív terhei - indokolja a kormány a két hatóság összevonását. (MTI)Newer news items:
Older news items:

Ha értesülni szeretne minden hírről, mely az új magyar járási rendszerrel kapcsolatos, kövessen minket a Facebook-on is!