17március2018

JÁRÁSOK 2013 - Járások kialakítása, járási hivatalok

Kormányablakok 2013: egyszerűbb eljárások, gyorsabb és olcsóbb ügyintézés

Járási és megyei kormányablakok 2013: egyszerűbb eljárások, gyorsabb és olcsóbb ügyintézés a kormányablakoknál. Az Egyszerűsítési Program első ütemében eddig több mint negyven eljárást módosítottak, a változások egy része már életbe lépett, így gyorsabban és olcsóbban lehet ügyeket intézni a kormányablakoknál.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága keddi, MTI-hez eljuttatott közleménye kifejti: a programot tavaly rendelte el a kabinet a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program részeként, amelynek célja, hogy 2013 közepéig több mint 200 ügyben egyszerűsítse és több száz millió forinttal csökkentse a családok és háztartások adminisztratív terheit.

A közlés szerint a programban gyakorlatilag minden tárca részt vesz; eddig 44 eljárást módosítottak, mint például a családtámogatásokat, a vízmérőcserét és a diákhitel-ügyintézést, a változások egy része már életbe lépett, más részük jövőre fog.

Mint írták: egyszerűbb lesz az örökbefogadási eljárás, mert könnyebb lett az "apai elismerés jegyzőkönyvbe foglalása". Az ezzel kapcsolatos szükséges jogszabályok januárban lépnek hatályba.

Júliustól egyszerűbb lett a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj (gyed) igénylése, mivel kevesebb igazolás szükséges, illetve az eddigi 30 napos ügyintézési határidő 18 napra csökkent. A családi pótlék és a gyermeknevelési támogatás folyósításának elbírálását pedig egy informatikai fejlesztés teszi gyorsabbá jövő áprilistól - olvasható a közleményben.

Egyszerűsödik a diákhitel ügyintézés: elektronikus felületen is módosítható lesz a hallgatói hitel, a törlesztő részlet összege és az egyéb adatok változása; emellett a Nemzeti Egységes Kártyarendszer első elemeként idén tavasztól már az új, elektronikus rendszerben igényelhető a diákigazolvány.

A táppénzzel kapcsolatos ügyek intézése is lecsökkent 30-ról 18 napra, februártól pedig az eddigi három hatóság helyett egy hatóság végzi a csökkent munkaképesség és egészségkárosodás megállapítását, illetve biztosítási jogviszony megszűnésekor a jövedelemigazolás kiadása szeptembertől a munkáltató feladata.

Csökken a háztartások terhe közműszolgáltatásokkal kapcsolatos ügyekben, a gázkészülékek és gázkazánok cseréjét a megbízott gázszerelő akár egy nap alatt is elvégezheti, az eddigi 30-45 napos ügyintézés helyett. Szeptembertől csökkentek a nagycsaládos gázárkedvezményhez kapcsolódó adminisztratív terhek, de a jövő évtől egyszerűbben intézhető a gáz- és villanymérők átírása is. Szeptembertől ritkább lett a mellékvízmérők cseréje is, hat év helyett nyolcévente kell majd azokat cserélni, így a fogyasztók a költségek 25 százalékát spórolhatják meg mérőóránként.

A programnak köszönhetően jövőre egyszerűbb lesz a lakás-előtakarékossági számla nyitása és a lakástámogatás igénylés is.

A módosításoknak köszönhetően egyszerűsödik a mezőgazdaságban dolgozók ügyintézése, így például a mezőgazdasági őstermelői igazolvány kiállítása.

A határon túli magyarokat is számos esetben segítik, többek között egyszerűbb lesz a külhoni nyelvvizsga elismerése, amivel a felvételinél jövőre már többletpontokat szerezhetnek - írták.

Felgyorsult az útlevél ügyintézés, mert idén januártól lehetőség van arra, hogy az okmányt a jelenlegi harminc napos ügyintézési idő mellett, hét és három napon, vagy akár 24 órán belül megkapják az ügyfelek a központi okmányiroda ügyfélszolgálatán, még hétvégén is. 2011 júliusától lehetőség van arra, hogy az ügyfelek emailen vagy SMS-ben automatikus értesítést kapjanak arról, hogy az okmány elkészült, emellett a hatóságok már naptári napokban, és nem munkanapokban számolják az ügyintézési határidőt.

Az országszerte működő 29 kormányablakban eddig közel félmillió ember ügyintézését segítették eddig, a tervek szerint számuk 2014-re 300-ra bővül, akár 2500 ügyet lehet majd intézni egy helyen a tervezett egyablakos ügyintézésnek köszönhetően.

Az Egyszerűsítési Programról további információkat az érdeklődők a magyaryprogram.kormany.hu oldalon találnak. (MTI)Newer news items:
Older news items:

Ha értesülni szeretne minden hírről, mely az új magyar járási rendszerrel kapcsolatos, kövessen minket a Facebook-on is!