19február2018

JÁRÁSOK 2013 - Járások kialakítása, járási hivatalok

Miért van szükség a járások visszaállítására?

Miért van szükség a járások visszaállítására? Nem végleges még, de elkészült egy változat arról, hogyan nézhetnek majd ki a 2013 januárjától működő járások. A terveket közzé tették, a Napló is közölte az egyes járásokhoz tartozó települések és a járásközpontok nevét. A jogalkotók most figyelnek a reagálásokra, várják és fogadják az észrevételeket – tudtuk meg Rácz Róberttől, aki a Fidesz Hajdú-Bihar megyei listás képviselője, ezúttal azonban kormánymegbízottként volt a Napló vendége.

Napló: Miért van szükség a járások visszaállítására, ami a közigazgatás egyéb részeinek átalakításával is jár?

Rácz Róbert: Több okból is, de amit előre sorolok: azért, hogy áttekinthető rendszerbe foglalja a megyei szinten ugyan létező, de minden logikát, összhangot nélkülöző módon telepített államigazgatási szervezeteket, illetve a munkát. Nem lehet tudni, kiknek a döntésén múlott az előző évtizedekben, hogy melyik városban lesz például kirendeltsége az ÁNTSZ-nek vagy a munkaügyi központnak. Egyik is, másik is létesített irodákat, de véletlenül sem átgondolt rendszer szerint. Most ezen változtatunk. A járásközpontokba telepítjük a szakigazgatási szerveket, együtt alkotják majd a kormányhivatalok járási hivatalait. Nem zárható ki, hogy az olyan járásban, ahol mondjuk két meghatározó település is van, nem csak a járásközpontban, hanem a másik városban is működik majd járási hivatal.

Napló: Nem lesz szükség a mostaninál sokkal több munkatársra?

Rácz Róbert: Egyáltalán nem, hiszen polgárokból sem, ügyekből sem lesz több, csak az ügyintézés helye szétterül a megyében.

Napló: Milyen további okok indokolják a járások létrehozását?

Rácz Róbert: Például az, hogy az állam a saját feladatait ne adja ki “gebinbe”. Napjainkban a települési jegyzők egy sor államigazgatási, hatósági munkát végeznek. Ha egy gyerek nem jár rendszeresen iskolába, a jegyzőnek ad munkát. Ha valaki becsületsértésbe keveredik, az ő ügye is a jegyzőnél landol. A megyében évente 12 ezer szabálysértési ügy keletkezik. Meg kell szabadítani mindettől a jegyzőket a feladatokat pedig be kell vinni a járásközpontba.

Napló: Ez azt is jelenti, hogy bizonyos ügyekben ezentúl nem a helyi jegyzőhöz kell menni, hanem esetleg el kell utazni a járásközpontba.

Rácz Róbert: Igen, ez kézenfekvő következménye. Hogy pontosan milyen tartalom tölti majd ki a járási hivatali tevékenységet, azt egy későbbi jogszabály tartalmazza. A rendszer mindenesetre áttekinthetőbb, egyértelműbb lesz. Az állam nem teheti meg, hogy egy feladatot fontosnak mond, de az elvégzésére nem ad pénzt. Ugyanakkor sok állami tevékenységet pedig valószínűleg másként kell szervezni, hogy kevesebb pénzből is eredményes legyen. (Forrás: haon.hu)Newer news items:
Older news items:

Ha értesülni szeretne minden hírről, mely az új magyar járási rendszerrel kapcsolatos, kövessen minket a Facebook-on is!