23április2018

JÁRÁSOK 2013 - Járások kialakítása, járási hivatalok

Szabad vállalkozási zónák 2013: harminchárom járás tartozik majd a szabad vállalkozási zónákhoz

Szabad vállalkozási zónák 2013: harminchárom járás tartozik majd a szabad vállalkozási zónákhoz. Harminchárom járás tartozik majd az úgynevezett szabad vállalkozási zónákhoz - jelentette be Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a kihelyezett kormányülés után tartott sajtótájékoztatón szerdán Vásárosnaményban.

Közölte, a zónákhoz tartozó járások többsége Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található.

Czomba Sándor szerint azok a foglalkoztatáspolitikai eszközök, amelyeket az eddigi kormányok használtak, nem alkalmasak a hátrányos helyzetű térségek közötti különbségek csökkentésére, és különösen nem az ebből eredő feszültségek kiküszöbölésére.

Ezért a kormány új lehetőséggel, a szabad vállalkozási zónák létrehozásával próbálkozik. Ennek lényege, hogy mindazokat a fejlesztési, beruházási, adópolitikai és foglalkoztatáspolitikai kedvezményeket, amelyek egy térség potenciális lehetőségeit jelentik, egy komplex program keretein belül lehessen kezelni - fogalmazott az államtitkár.

Kiemelte: ahol szabad vállalkozási zóna jön létre, ott plusz támogatásokat kapnak a vállalkozások. Ez minden munkavállaló után 400 ezer forintos támogatást jelent új munkahely létesítése esetén.

A január 1-től életbe lépett szociális hozzájárulási adókedvezmény lehetőségét kiterjesztik a szabad vállalkozási zónákra. Ha új vállalkozások települnek be, akkor munkahelyenként három évig részesülnek kedvezményben: az első két évben a teljes, a harmadik évben fele összegű szociális hozzájárulási adókedvezményt jelent.

Ez forintosítva egy emberre több mint 340 ezer, illetve 174 ezer forint - jelezte Czomba Sándor, hozzátéve, hogy ez hatékony eszköz lesz a térség felzárkóztatásához.

A vásárosnaményiakhoz szólva az államtitkár elmondta: a térségben egy adatfeldolgozó központ létrehozását tervezik, amely 200-300 embernek biztosítana munkalehetőséget.

A város mindent el fog követni, hogy ez a beruházás a nem túl távoli jövőben a beregi városban valósuljon meg - tette hozzá Czomba Sándor.

NGM: a 47 leghátrányosabb térség lesz szabad vállalkozási zóna

Véglegesítette a szabad vállalkozási zónák listáját keddi ülésén a kormány, az ország leghátrányosabb 47 térsége lesz szabad vállalkozási zóna - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint a térségek jelentős része Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található.

A későbbiekben egyedi kormánydöntéssel további térségekben is létrejöhetnek szabad vállalkozási zónák - közölte a tárca.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a múlt heti vásárosnaményi kihelyezett kormányülés után a szabad vállalkozási zónák lényegéről szólva kijelentette: a cél az, hogy azokat a fejlesztési, beruházási, adópolitikai és foglalkoztatáspolitikai kedvezményeket, amelyek egy térség potenciális lehetőségeit jelentik, egy komplex program keretein belül lehessen kezelni. Az államtitkár kiemelte: ahol szabad vállalkozási zóna jön létre, ott plusz támogatásokat kapnak a vállalkozások. (MTI)Newer news items:
Older news items:

Ha értesülni szeretne minden hírről, mely az új magyar járási rendszerrel kapcsolatos, kövessen minket a Facebook-on is!