18március2018

JÁRÁSOK 2013 - Járások kialakítása, járási hivatalok

Vita a budapesti járási körzetekről

Vita a budapesti járási körzetekről. A budapesti kormánypárti lobbicsoport a kerülethatárokhoz igazítaná a járásokat.  A szaktárca 168 járás kialakítását tervezi - ezt közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára arra a laphírre reagálva, hogy jövő év január elsejétől 5-tel több, 173 járást hoznának létre az országban. A Magyar Nemzet kormányzati forrásokra hivatkozva írt erről, Szabó Erika államtitkár azonban közölte, a tárca munkaanyagában nem ez a szám szerepel.

A fővárosi körzetek kialakításáról azonban még valóban folynak az egyeztetések - közölte Szabó Erika, aki úgy fogalmazott, a vita most érte el a forrpontot.

A budapesti kormánypárti lobbicsoport egyébként már a február eleji egri Fidesz-KDNP frakcióülésen is jelezte: a kerülethatárokhoz igazítanák a járásokat, és ragaszkodnának ahhoz, hogy ne 7, hanem 23 önálló járási hivatallal rendelkező körzet jöjjön létre.

Kedden a köztelevízióban Navrasics Tibor igazságügyi miniszter erről az elképzelésről így vélekedett: „ezeknek a tevékenységeknek a jelentős része nagyobb egységbe is szervezhető". Ahogyan például az adóhatóság, vagy ahogy éppen a bíróságok nem kerületenként működnek, hanem több kerület alkot egy egységet, úgy a körzetek is több kerületet foghatnának össze - magyarázta.

A szakminiszter közölte, folyamatosak az egyeztetések. Hozzátette: amint megállapodnak, a tervezet a parlament elé kerülhet. Úgy vélte, ez akár a már jövő héten, de az is lehet, hogy egy hónap múlva történhet meg. (hirado.hu)


Ha értesülni szeretne minden hírről, mely az új magyar járási rendszerrel kapcsolatos, kövessen minket a Facebook-on is!