18március2018

JÁRÁSOK 2013 - Járások kialakítása, járási hivatalok

Járások Csongrád megyében: 7 járás lesz 2013-tól Csongrád megyében

Járások Csongrád megyében: 7 járás lesz 2013-tól Csongrád megyében. Csongrád megyében a kistérségek határaihoz igazodva alakították ki a hét járás területét. Ferencszállást és Klárafalvát azonban a makói kistérségből a szegedi járásba helyezték át. 2013. január 1-jétől állnak fel a minden alacsonyabb szintű államigazgatási feladatot ellátó járások.

A járások területének a megyék határaihoz kell igazodniuk, és a székhelytől legtávolabb lévő település sem lehet messzebb 30 kilométernél. Járási székhely olyan település lehet, ahol kiépült az államigazgatási infrastruktúra, de figyelembe kell venni a közlekedési infrastruktúrát is.

– A járás közigazgatási funkciókat lát el. Államigazgatási, hatósági és oktatási feladatai is lesznek – ide kerülnek például a pedagógiai szakszolgálatok. Remélem, az állampolgárok a táblacserén kívül semmit nem vesznek észre – magyarázta Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. A város a kistérség határaival megegyező területű járás központja lesz. – Remélem, a mórahalmi járás átveszi a városban a kistérségi központi szerep miatt meghonosodott joggyakorlatokat, lesznek például kitelepülő ügyfélfogadások a községekben. Szeretnénk, hogy az eddig a települési hivatalokban dolgozó, szakértő munkatársakat vegye át a járási hivatal – mondta, hozzátéve: a kistérség sem tűnik el. A szociális feladatok ellátására létrejött közös intézmények például fennmaradnak.

B. Nagy László kormánymegbízott ma sajtótájékoztatón ismerteti részletesen a koncepció megyei vonatkozásait, de a kormany.hu oldalon olvasható tervezet szerint Csongrád megyében a kistérségek határait vette figyelembe a munkaanyag. Két települést kivéve: Ferencszállást és Klárafalvát a makói kistérségből a szegedi járásba helyezték át.

Csongrád megyében a következő 7 város kap járási székhely rangot: Szeged, Hódmezővásárhely, Makó, Szentes, Csongrád, Mórahalom, Kistelek. (delmagyar.hu/jarasok.com)


Járási székhelyek hivatalos listája - Járások és járási hivatalok 2013. január 1-től.


Ha értesülni szeretne minden hírről, mely az új magyar járási rendszerrel kapcsolatos, kövessen minket a Facebook-on is!