19február2018

JÁRÁSOK 2013 - Járások kialakítása, járási hivatalok

Járások Pest megyében: 15 járás lesz 2013-tól Pest megyében

Járások Pest megyében: 15 járás lesz 2013-tól Pest megyében. Tizenöt járás kialakítása várható a több mint egymillió-kétszázezer lakosú Pest megyében. A 187 települést magában foglaló megye leendő járásai: a budakeszi járás, a ceglédi járás, a dabasi járás, a dunakeszi járás, az érdi járás, a gödöllői járás, a gyáli járás, a monori járás, a nagykátai járás, a pilisvörösvári járás, a ráckevei járás, a szentendrei járás, a szigetszentmiklósi járás, a szobi járás és a váci járás.

Aktuális: Járások Pest megyében: 18-ra nőtt a járások száma Pest megyében

A nagy területű járások közé tartozik majd a ceglédi, a nagykátai, a dabasi és a váci; 100 ezernél többen a gödöllői, a ceglédi (120.821), a szigetszentmiklósi (113.534) és az érdi központú közigazgatási egységben élnek. Bár ez utóbbiban a lélekszám meghaladja a 106 ezret, az érdi lesz az egyik legkisebb területű járás.

A KIM portálja január 10-én tájékoztatott arról, hogy országosan 168 járás, Budapesten pedig hét úgynevezett körzet létrehozását tervezik, és társadalmi egyeztetésre bocsátották a járási rendszer kialakításáról szóló elképzeléseket.

A kormányhivatalok járási hivatalainak legfontosabb feladata a megyeinél alacsonyabb szinten intézendő államigazgatási feladatok ellátása lesz, minden magyarországi állampolgár számára elérhető közelségben és magas minőségben - írták.

A KIM közlése szerint a járások és járási (körzeti) kormányhivatalok a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként kezdhetik meg működésüket 2013. január 1-jével. A terveket január 20-ig lehet véleményezni, a törvényjavaslat várhatóan 2012 februárjában kerül az Országgyűlés elé, a járási székhelyeket és illetékességi területet meghatározó kormányrendeletet pedig várhatóan június végén fogadja el a kormány. (MTI)

Aktuális: Járások Pest megyében: 18-ra nőtt a járások száma Pest megyében

Járási székhelyek hivatalos listája - Járások és járási hivatalok 2013. január 1-től.


Keresse a járásokat a Facebook-on is! - JÁRÁSOK FACEBOOKHa értesülni szeretne minden hírről, mely az új magyar járási rendszerrel kapcsolatos, kövessen minket a Facebook-on is!