19február2018

JÁRÁSOK 2013 - Járások kialakítása, járási hivatalok

Veszprém megyei járások: 9 járás lesz 2013-tól Veszprém megyében

Veszprém megyei járások: 9 járás lesz 2013-tól Veszprém megyében. A pontos települési beosztást tartalmazó javaslat szerint a jelenleg 10 kistérségből álló Veszprém megyében kilenc járás jön létre. A KIM tervezete szerint megyénkben 2013. január 1-től kilenc járás jönne létre ajkai, balatonfüredi, devecseri, pápai, sümegi, tapolcai, várpalotai, veszprémi illetve zirci székhellyel. A most kistérségi székhelyként működő balatonalmádi elveszti jelenlegi központi szerepét.

Aktuális: Járások Veszprém megyében: 10-re nőtt a járások száma Veszprém megyében

A kistérség településeinek többsége a megye délkeleti határáig elnyúló füredi járáshoz kerül. A társulás eddigi vezetőjét adó Litér a veszprémi járásba tagozódik be Felsőörssel és Szentkirályszabadjával együtt.

A Tapolcához csatlakozás szándékát már korábban bejelentő Nyirád a javaslat szerint maradna az ajkai körzetben. Az ajkai járáshoz kapcsolnák a jövőben, a jelenleg még a pápai kistérséghez tartozó Farkasgyepűt is.

Az állami szerkezet átalakításánál talán legváltozatosabb helyzetet a nagyvázsonyi körjegyzőség öt településén teremtenek a kormányzati határrajzolók. A jelenleg veszprémi kistérséghez ás a balatoni üdülőkörzethez tartozó faluk közül Vöröstó és Barnag a füredi, Mencshely és Nagyvázsony a veszprémi, Pula az ajkai járáshoz kerül. Képviselői körzetként Nagyvázsony és Pula a tapolcai, a többi három falu a füredi része. (naplo-online.hu)


Keresse a járásokat a Facebook-on is! - JÁRÁSOK FACEBOOKHa értesülni szeretne minden hírről, mely az új magyar járási rendszerrel kapcsolatos, kövessen minket a Facebook-on is!