23április2018

JÁRÁSOK 2013 - Járások kialakítása, járási hivatalok

Járások Zala megyében: 6 járás lesz 2013-tól Zala megyében

Járások Zala megyében: 6 járás lesz 2013-tól Zala megyében. A kormány közzétette az új közigazgatási egységek kialakításának tervezetét. Az átalakítás keretében a megyében várhatóan hat járás jön létre Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely, Lenti, Letenye és Zalaszentgrót központtal.

Az egerszegi lesz a legnagyobb, várhatóan 79 település tartozik hozzá, míg a kanizsai 49, a lenti 51, a letenyei 26, a keszthelyi 33, a zalaszentgróti pedig 20 települést foglal magába. Bár volt róla szó, hogy előbbre hozzák a járások létrehozását, most eldőlt, hogy mégiscsak 2013 elején kezdik meg működésüket a megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként. A járások intézik a ma még jegyzői hatáskörbe tartozó államigazgatási ügyeket, s azokat, amelyek most a kormányhivatali szakigazgatási szervek kirendeltségeihez, irodáihoz tartoznak.

Nem lesz kevés a hat járás? - kérdeztük Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízottól.

- Én nem tartom kevésnek, véleményem szerint reális, szakmailag megalapozott tervezet született. A közigazgatás átalakításának célja, hogy elérhető közelségben, magas színvonalon és olcsóbban biztosítsuk az államigazgatási szolgáltatásokat. Ha több járás jönne létre, az növelné a kiadásokat. A zalai területi lehatárolás annak a követelménynek is megfelel, hogy ne kelljen 30 kilométernél többet utazni a hivatali ügyek intézéséhez. Az pedig, hogy hat járás lesz a megyében, nem jelenti azt, hogy csak hat helyen zajlik majd ügyintézés. Országosan 175 járás jön létre, de 300 kormányablakot terveznek, tehát nem járási székhelyen is nyílhatnak kormányablakok - mondta a kormánymegbízott.

Az önkormányzatoktól még a járási területbeosztás tervezetének nyilvánosságra hozatala előtt érkeztek kérések a kormányhivatalba a hovatartozásokat illetően.

- Zalacsány vezetése szerette volna, ha a település a leendő keszthelyi járáshoz kerül, mert jobb a tömegközlekedés, mint Zalaszentgrót felé, Hévíz és Zalakaros térségéből pedig olyan jelzés érkezett, hogy örömmel vennék, ha a két város járási székhely lehetne. Letenyéről is hasonló kérés érkezett, amit részben azzal idokoltak, hogy nagy a munkanélküliség, ezért fontos lenne megtartani a munkaügyi kirendeltséget. Valamennyi kérést továbbítottam a minisztériumba - jelezte Rigó Csaba.

Zalacsány és Letenye kérése a tervezet szerint teljesül, Hévíz és Zalakaros azonban várhatóan nem lesz járási székhely.

- Szerettük volna ezt elérni, ugyanakkor látjuk, mi volt az akadálya: tényleg nem tűnt volna logikusnak, hogy Keszthely közelségében még egy járási székhely legyen - komentálta a tervezetet Papp Gábor, Hévíz polgármestere. - Örömmel vennénk azonban, ha kormányablak nyílna a városban, s a jövőben is helyben lehetne államigazgatási ügyeket intézni. Ehhez infrastruktúrát is tudunk biztosítani. Ebben az esetben Hévíz nem veszítene el számos, fontos jogosítványt, s olyan speciális ügyekben sem kellene máshová menni, mint a külföldi ingatlanokkal kapcsolatos, nálunk már nagy rutinnal folytatott ügyintézés.

A járások nem igazodnak az előző kormány által kialakított kistérségi rendszerhez. Zalában kilenc kistérség van, a térségi központok közül Zalakaroson és Hévízen kívül Pacsa sem lesz járási székhely. Az utóbbit a keszthelyi járáshoz sorolják. Pacsa 2007 őszén vált kistérségi centrummá, ez tette lehetővé, hogy okmányiroda nyíljon a településen.

Vigh László, a pacsai kistérség elnöke, fideszes országgyűlési képviselő szerint nem jelent presztízsveszteséget, hogy Pacsa nem lesz járási székhely. Kérte viszont, hogy legyen kormányablak a városban. Szabó Erika államtitkár minapi nyilatkozata alapján nyitott kapukat döngetnek azok a települések, amelyek okmányirodát működtetnek, s szeretnék, ha az ottani szolgáltatások helyben maradnának. Az elhangzottak szerint ugyanis az okmányirodák nem szűnnek meg, hanem kormányablakká alakulnak, az önkormányzati fenntartást felváltja az állami működtetés. (forrás: zalaihirlap.hu)

Zala megye járásai 2013-tól:

Keszthelyi járás:

Alsópáhok, Balatongyörök, Bókaháza, Cserszegtomaj, Dióskál, Egeraracsa, Esztergályhorváti, Felsőpáhok, Gétye, Gyenesdiás, Hévíz, Karmacs, Keszthely, Nemesbük, Pacsa, Rezi, Sármellék, Szentgyörgyvár, Szentpéterúr, Vállus, Várvölgy, Vindornyafok, Vindornyalak, Vindornyaszőlős, Vonyarcvashegy, Zalaapáti, Zalacsány, Zalaigrice, Zalaköveskút, Zalaszabar, Zalaszántó, Zalaszentmárton, Zalavár

Lenti járás:

Alsószenterzsébet, Baglad, Barlahida, Belsősárd, Bödeháza, Csertalakos, Csesztreg, Csömödér, Dobri, Felsőszenterzsébet, Gáborjánháza, Gosztola, Gutorfölde, Hernyék, Iklódbördőce, Kálócfa, Kányavár, Kerkabarabás, Kerkafalva, Kerkakutas, Kerkateskánd, Kissziget, Kozmadombja, Külsősárd, Lendvadedes, Lendvajakabfa, Lenti, Lovászi, Magyarföld, Márokföld, Mikekarácsonyfa, Nemesnép, Nova, Ortaháza, Páka, Pórszombat, Pördefölde, Pusztaapáti, Ramocsa, Rédics, Resznek, Szécsisziget, Szentgyörgyvölgy, Szentpéterfölde, Szijártóháza, Szilvágy, Tormafölde, Tornyiszentmiklós, Zalabaksa, Zalaszombatfa, Zebecke

Letenyei járás:

Bánokszentgyörgy, Bázakerettye, Becsehely, Borsfa, Bucsuta, Csörnyeföld, Kerkaszentkirály, Kiscsehi, Kistolmács, Lasztonya, Letenye, Lispeszentadorján, Maróc, Molnári, Murarátka, Muraszemenye, Oltárc, Pusztamagyaród, Semjénháza, Szentliszló, Szentmargitfalva, Tótszentmárton, Tótszerdahely, Valkonya, Várfölde, Zajk

Nagykanizsai járás:

Alsórajk, Balatonmagyaród, Belezna, Bocska, Börzönce, Csapi, Eszteregnye, Felsőrajk, Fityeház, Fűzvölgy, Galambok, Garabonc, Gelse, Gelsesziget, Hahót, Homokkomárom, Hosszúvölgy, Kacorlak, Kerecseny, Kilimán, Kisrécse, Liszó, Magyarszentmiklós, Magyarszerdahely, Miháld, Murakeresztúr, Nagybakónak, Nagykanizsa, Nagyrada, Nagyrécse, Nemespátró, Orosztony, Pat, Petrivente, Pölöskefő, Pötréte, Rigyác, Sand, Sormás, Surd, Szepetnek, Újudvar, Zalakaros, Zalakomár, Zalamerenye, Zalasárszeg, Zalaszentbalázs, Zalaszentjakab, Zalaújlak

Zalaegerszegi járás:

Alibánfa, Almásháza, Alsónemesapáti, Babosdöbréte, Bagod, Bak, Baktüttös, Becsvölgye, Bezeréd, Bocfölde, Boncodfölde, Böde, Búcsúszentlászló, Csatár, Csonkahegyhát, Csöde, Dobronhegy, Egervár, Gellénháza, Gombosszeg, Gősfa, Gyűrűs, Hagyárosbörönd, Hottó, Iborfia, Kávás, Kemendollár, Keménfa, Kisbucsa, Kiskutas, Kispáli, Kustánszeg, Lakhegy, Lickóvadamos, Ligetfalva, Milejszeg, Misefa, Nagykapornak, Nagykutas, Nagylengyel, Nagypáli, Nemesapáti, Nemeshetés, Nemesrádó, Nemessándorháza, Nemesszentandrás, Németfalu, Orbányosfa, Ormándlak, Ozmánbük, Padár, Pálfiszeg, Pethőhenye, Petrikeresztúr, Pókaszepetk, Pölöske, Pusztaederics, Pusztaszentlászló, Salomvár, Sárhida, Söjtör, Szentkozmadombja, Teskánd, Tilaj, Tófej, Vasboldogasszony, Vaspör, Vöckönd, Zalaboldogfa, Zalacséb, Zalaegerszeg, Zalaháshágy, Zalaistvánd, Zalalövő, Zalaszentgyörgy, Zalaszentiván, Zalaszentlőrinc, Zalaszentmihály, Zalatárnok

Zalaszentgróti járás:Batyk, Döbröce, Dötk, Kallósd, Kehidakustány, Kisgörbő, Kisvásárhely, Mihályfa, Nagygörbő, Óhíd, Pakod, Sénye, Sümegcsehi, Szalapa, Tekenye, Türje, Zalabér, Zalaszentgrót, Zalaszentlászló, Zalavég


Járási székhelyek hivatalos listája - Járások és járási hivatalok 2013. január 1-től.


Ha értesülni szeretne minden hírről, mely az új magyar járási rendszerrel kapcsolatos, kövessen minket a Facebook-on is!